سوءهاضمه یا indigestion واژه ای غیر اختصاصی برای توصیف طیفی از شکایات مانند تهوع، استفراغ، سوزش سر دل (heartburn)، برگشت غذا به مری و حلق (regurgitation) و دیس پپسی (dyspepsia) است.
دیس پپسی (واژه ای برای توصیف نشانه هایی با منشا گاسترودئودنال) شامل احساس پری بعد از غذا، سیری زودرس، بی اشتهایی، درد یا سوزش اپی گاستر، نفخ و آروغ زدن می باشد.
نکته: در برخی از منابع واژه indigestion و dyspepsia به یک معنا در نظر گرفته می شود و توصیفی برای نشانه های تهوع، استفراغ، سوزش سر دل، برگشت غذا به دهان، احساس پری بعد از غذا، سیری زودرس، بی اشتهایی، درد یا سوزش اپی گاستر، نفخ و آروغ زدن است.
حدود ۷۵ درصد از موارد سوءهاضمه مرتبط با دیس پپسی عملکردی (functional dyspepsia) است و ۲۵ درصد باقی مانده مرتبط با علل ارگانیک زمینه ای می باشد. از جمله این علل زمینه ای می توان به بیماری زخم پپتیک، بیماری رفلاکس معده به مری، علل دارویی و بدخیمی ها اشاره کرد.
دیس پپسی عملکردی، پس از رد سایر علل ارگانیک مشخص می شود.
در این بیماری یک یا بیشتر از علائم احساس پری بعد از غذا، سیری زودرس، درد یا سوزش اپی گاستر یافت می شود و در بررسی های ساختاری هیچ یافته ای دیده نمی شود.
2. رویکرد تشخیصی و درمانی در سوء هاضمه
۳. منابع
۱. Harrison’s Principles of Internal Medicine 21st edition chapter 45 & 324
2. Longstreth, G.F., Lacy, B.E. (2022). Approach to the adult with dyspepsia. In Talley, N.j. (Eds), UptoDate. Available from https://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-adult-with-dyspepsia#topicContent/.