- اعمال بی حسی موضعی در صورت لزوم
- آماده سازی پوست
- آماده سازی زخم
- تصمیم گیری در مورد بستن زخم
- تصمیم گیری برای بی حرکتی و پانسمان عضو
۱. اعمال بی حسی موضعی در صورت لزوم
- استفاده از لیدوکائین به میزان ۳-۵ mg/kg با دوز حداکثر ۳۰۰ mg.
- هر سی دقیقه می توان مقادیر دیگری را به صورت ایمن استفاده کرد.
- از سوزن با گیج ۲۷ یا ۲۵ استفاده شود.
( ویال لیدوکائین ۱% حاوی ۱۰mg/ml لیدوکائین است
ویال لیدوکائین ۲% حاوی ۲۰ mg/ml لیدوکائین است
و ویال لیدوکائین ۰.۵% حاوی ۵ mg/ml لیدوکائین است – شرح حال حساسیت باید قبل از تزریق داخل زخم گرفته شود)
۲. آماده سازی پوست
- پوست اطراف زخم را ابتدا شست و شو داده و سپس با بتادین ضد عفونی می کنیم (توجه بتادین داخل زخم نباید استفاده شود، مگر در شرایط خاص با درصد خاصی از بتادین).
- می توان مو های اطراف زخم برای راحتی بیشتر جهت معاینه و ترمیم زخم را کوتاه کرد ( توجه شود که محل شروع رویش موی سر و هر قسمت از ابرو ها را نباید تراشید).
۳. آماده سازی زخم
- دبریدمان بافت های مرده و اجسام خارجی زخم.
- شست و شوی زخم با آب استریل و یا نرمال سالین به صورت پر فشار. در گاز گرفتگی به مدت ۱۵ دقیقه شست و شوی مداوم، همراه مالش گاز روی زخم لازم است.
- برای بررسی بهتر زخم و جلوگیری از خونریزی می توان از کاف فشار خون با فشار بالاتر از فشار سیستولیک، به مدت حدود ۲۰ دقیقه استفاده کرد.
- در برخی منابع ذکر شده است که می توان از بتادین ۱% در شست و شوی زخم استفاده کرد، خصوصا اگر شک به وجود هاری داشته باشیم. ( بتادین های با درصد بالاتر سبب افزایش احتمال عفونت، آسیب بافت و تاخیر در ترمیم زخم می گردد)
- مشاهده دقیق زخم جهت بررسی عمق زخم، آسیب بافت های زیرین مانند تاندون ها و عضلات و ساختار های مفصلی و وجود جسم خارجی در زخم، خصوصا اگر آسیب در دست، پا و پرینه باشد.
۴. تصمیم در مورد بستن زخم
- تصمیم به بستن زخم در گازگرفتگی ها مورد بحث است، با این وجود برخی از زخم های ناشی از گازگرفتگی را می توان بخیه کرد.
- به طور کلی زخم های ایجاد شده در سر و صورت به دنبال گازگرفتگی هر موجودی را در صورتی که کمتر از ۶ ساعت از ایجاد آن گذشته باشد، می توان بخیه کرد؛ توجه شود که قبل از بخیه، آماده سازی زخم می بایست به درستی انجام شده باشد.
- گازگرفتگی سگ و گرگ، در هر عضوی، بجز در قسمت دست، پا و پرینه را در صورتی که کمتر از ۶ ساعت از ایجاد آن گذشته باشد، می توان بخیه کرد.
- زخم های پر خطر (مانند گازگرفتگی گربه، انسان، چهارپایان اهلی و میمون در جایی بجز سر و صورت / زخم در دست و پا / زخم عمیق ناشی از فرو رفتن اجسام تیز مانند میخ (puncture wound) / زخم در بیماران دچار نقص ایمنی و دیابت / زخمی که در آب یا آب نمک مانده است / زخم دارای علائم عفونت در اولین ویزیت / زخم های به شدت کثیف / زخمی که ۱۲ ساعت از ایجاد آن گذشت باشد / زخم تحت اقدامات جراحی قرار گرفته) را نمی توان بخیه کرد.
- در مواردی که امکان بخیه وجود دارد، باید دقت شود که تا جای ممکن سوزن به ساختار های زیر جلدی (subcutaneus) نفوذ نکند.
- اگر امکان بخیه در ویزیت اول وجود نداشت، می توان ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد بیمار را ویزیت کرده و در صورت عدم مشاهده نشانه های عفونت، اقدام به بستن تاخیری زخم کرد.
۵. تصمیم برای بی حرکتی و پانسمان عضو
- زخم های اطراف مفصلی و اندام ها می بایست بی حرکت باشد.
- برای جلوگیری از چسبیدن پانسمان به زخم می توان از گاز وازلین استفاده کرد.
- بعد از ۲۴ ساعت می توان پانسمان زخم را برداشت و بعد از ۴۸ ساعت می توان زخم را با آب شست و شو داد.